Η Παλιά Πόλη
Η Παλιά Πόλη της Ρόδου είναι η πιο παλιά μεσαιωνική πόλη σε όλη την Ευρώπη. Έχει μεγαλοπρεπείς πύλες και πύργους, ενώ εντυπωσιάζει ως παράδειγμα μιας απόλυτα αναλλοίωτης μεσαιωνικής κατασκευής. Περνώντας μέσα από τη φημισμένη Πύλη Ελευθερίας, φτάνουμε στην Πλατεία Σύμης, όπου συναντούμε απομεινάρια του Ναού της Αφροδίτης (3ος αι. π.Χ), το Μουσείο Διακοσμητικών Τεχνών και το Βυζαντινό Μουσείο. Στην Πλατεία Σύμης βρίσκεται, επίσης, το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης, που αποτελεί τμήμα του Μουσείου Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης της Ρόδου. Δίπλα σε αυτό χτίστηκε το 1440 από τον Μεγάλο Μάγιστρο το πρώτο νοσοκομείο των Ιπποτών, το οποίο φιλοξενεί σήμερα τη Βιβλιοθήκη της Αρχαιολογικής Κοινότητας. Στο ιστορικό κτήριο του νέου νοσοκομείου των Ιπποτών ιδρύθηκε το 1916 το Αρχαιολογικό Μουσείο, στο οποίο φιλοξενούνται συλλογές από νομίσματα, αγγεία και γλυπτά από τη Μυκηναϊκή ως τη Ρωμαϊκή εποχή. Λίγο παρακάτω συναντούμε την Οδό Ιπποτών, ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα και πιο γοητευτικά σωζόμενα μεσαιωνικά μνημεία όλου του κόσμου. Η λιθόστρωτη οδός Ιπποτών έχει μήκος 600μ. και είναι χτισμένη πάνω σε ένα αρχαίο μονοπάτι που οδηγούσε από το νοσοκομείο των Ιπποτών - Αρχαιολογικό Μουσείο ως το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου.
Το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου ή, αλλιώς, το Καστέλλο, χτίστηκε τον 14ο αι., καταστράφηκε το 1856 και ανακατασκευάστηκε το 1339 από τους Ιταλούς. Τα πατώματά του διακοσμούν αρχαία μωσαϊκά που προέρχονται από την Κω. Στο Παλάτι φιλοξενείται μια ενδιαφέρουσα συλλογή από έπιπλα της Δύσης του 16ου και 17ου αι, ενώ παρατηρεί κανείς την εντυπωσιακή στοά που λειτουργούσε ως μεγαλοπρεπής είσοδος. Άλλα σημαντικά αξιοθέατα της παλιάς πόλης είναι το Τζαμί του Σουλεϊμάν, η Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, ο Πύργος του Ρολογιού, το Άσυλο της Αγίας Αικατερίνης και τα Τουρκικά Λουτρά στην Πλατεία Αρίωνος.
Η οδός Ορφέος, ένας κεντρικός δρόμος με τουριστικά μαγαζιά και εστιατόρια, συναντά έναν άλλο εμπορικό δρόμο, την οδό Σωκράτους, που καταλήγει στην Πλατεία Ιπποκράτους. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η Εβραϊκή Συνοικία: Η Πλατεία των Εβραίων Μαρτύρων, η Συναγωγή και το Εβραϊκό Μουσείο.
Τα τείχη της πόλης ήταν ένα έργο εν εξελίξει για ολόκληρο το διάστημα των 200 περίπου ετών, κατά το οποίο οι Ιππότες βρίσκονταν στο νησί. Το μήκος τους φτάνει περίπου τα 4χλμ., ενώ έξω από τα τείχη εκτείνεται ένα καταπράσινο πάρκο με δέντρα και λουλούδια.
Νέα Πόλη
Το σύγχρονο κομμάτι της πόλης φημίζεται για το πλήθος των εστιατορίων και των μπαρ που διαθέτει, ενώ τα σημαντικά αξιοθέατα που περιλαμβάνει δεν είναι λίγα. Το Λιμάνι του Μανδρακίου είναι μια όμορφη μαρίνα γεμάτη με πολυτελείς θαλαμηγούς από όλο τον κόσμο. Η είσοδος του λιμανιού κοσμείται από τα αγάλματα ενός αρσενικού και ενός θηλυκού ελαφιού (Έλαφος και Ελαφίνα), σύμβολα της Ρόδου. Στον μόλο βρίσκεται ο φάρος του Αγίου Νικολάου και οι περίφημοι τρεις μύλοι. Αρκετά είναι τα μνημεία στην περιοχή του Μανδρακίου, που θυμίζουν την ιταλική παρουσία στο νησί: Η Νομαρχία, το Εθνικό Θέατρο, το Δικαστήριο, το Ταχυδρομείο, το Δημαρχείο, η Εκκλησία του Ευαγγελισμού και το Τζαμί του Μουράτ Ρεϊς. Προχωρώντας προς τη βόρεια πλευρά του νησιού, συναντούμε το μεγαλοπρεπές Καζίνο της Ρόδου και το πανέμορφο Ενυδρείο.
Η αρχαία Ακρόπολη βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του λόφου Μόντε Σμιθ και έχει θέα όλη την πόλη. Λίγο παρακάτω βλέπει κανείς το Στάδιο (3ος αι. π.Χ.) και το Ωδείο (και τα δύο ανακατασκευασμένα). Σώζονται, επίσης, τμήματα των Ναών της Αθηνάς, του Απόλλωνα και του Δία.